U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

 Arches

 

Algemene informatie

Arches National Park ligt in het zuid-oosten van de staat Utah. In dit park vindt je de meest vreemde rotsformatie en heel veel bogen. De bogen en vreemde rotsformatie zijn honderden miljoenen jaren geleden ontstaan doordat de zee die aanwezig was opdroogde en het bodemzand dat in dit gebied onder druk van de lagen zout versteende. Door wind en erosie werden vreemde vormen geschapen. Dit gebied kent de grootste concentratie bogen in de wereld (meer dan 2100). 

De bogen zijn te bezoeken door de verschillende trailheads die langs de toegangs/parkweg liggen. Bedenk wel dat het hier zomers enorm warm kan zijn. Voor de meeste bogen moet je een stukje lopen dus neem voldoende water mee. De toegangsprijs is 25$ voor een personen auto met inzittenden en heeft een geldigheid van 7 aaneengesloten dagen. De "America the beautiful pass" is van Toepassing (zie pagina reisinfo). Het park heeft een visitorcenter, waarin je boeken, souvenirs en wandel attributen kunt kopen. Op verschillende plekken in het park zijn toiletten. Zie ook de plattegronden onderaan deze pagina. Dichtst bijzijnde stadje is Moab en dit is eigenlijk de enige mogelijkheid voor verblijf in de buurt. Moab is populair en dat merk je aan de hotel prijzen.

Klimaat

De beste tijd om het park te bezoeken is in het voorjaar of het najaar, Utah is een van de warmste en droogste staten van de VS en de temperatuur kan hier in de zomer oplopen tot 38 graden. Draag altijd een hoofddeksel en neem voldoende water mee. Van begin mei tot eind september is er gemiddeld slechts 1 dag per maand neerslag, let op, door de soms hoge temperaturen gaat dit meestal gepaard met stevige onweersbuien. De overige maanden valt er gemiddeld 4 dagen per maand neerslag. In de winter maanden is er kans op beperkte sneeuwval.

Activiteiten en Tijdsbesteding

Om het goed te verkennen heb je toch wel 2 dagen nodig, vaak liggen de rotsformaties een stuk van de parkweg af en zul je dus een stuk moeten lopen. De verschillende trails lopen dwars door de prachtige natuur en bevatten soms stevige hoogte verschillen. Een bezoek van 1 dag kan ook maar kies dan vooraf uit welke trails je gaat lopen en welke formaties je gaat bezichtigen. 

 

Verblijf

Eigenlijk is Moab de enige mogelijkheid om in de buurt te overnachten. Wie een ritje van een uur (door een prachtige omgeving) niet erg vindt, vindt in Green river (80 km ten noorden van arches) een meer betaalbaar alternatief. Bijvoorbeeld Holiday inn of Comfort inn zijn prima betaalbaar en hebben een uitstekende service. 

Onze eigen ervaringen

Wij bezochten Arches national park in 2016, wij hadden hier een dag voor uitgetrokken en verbleven in het Comfort inn. Een prima keuze om te overnachten omdat green river behoorlijk wat goede en betaalbare restaurants heeft. Bezoek hier beslist restaurant Tamarisk eens, beetje vreemd aandoend restaurant maar geweldig lekker eten, saladebar en langs de green river waar het plaatsje naar genoemd is. Wij vonden arches best mooi maar wilden er niet nog een dag naar toe. Natuurlijk zijn al die arches prachtig maar als je er 3-4 gezien hebt dan beginnen ze allemaal op elkaar te lijken. Wij waren er begin juni en toen was het al behoorlijk warm (+30). Kom vroeg want parkeren bij de trailheads is soms lastig. Tip: Rij als eerste helemaal naar de achterste bezienswaardigheid en bekijk dan het park zeg maar terwijl je terugrijdt naar de ingang, scheelt je veel parkeergedoe.

Wandelingen (trails)

Hieronder de (dag) trails die je kunt lopen, de startpunten voor de trails zijn hieronder op de parkmap aangegeven. De Groene trails zijn gemakkelijk (als je nooit of niet vaak wandelt), de oranje trails zijn voor mensen die vaker wandelen en aan kleine hoogte verschillen gewend zijn en de rode trails zijn zware trails met grote hoogteverschillen. 

 

           Trail Afstand Beschrijving
Balanced rock          0,5 km  Korte afstand, rolstoel geschikt pad, nauwelijks hoogteverschillen.
The windows  1,6 km  Loop langs 3 arches, eerste paar honderd meter rolstoel geschikt, daarna onverhard.
Double arch  0,8 km  Korte afstand, rolstoel geschikt pad, nauwelijks hoogteverschillen.
Delicate arch   0,8 km  Na 100 meter kunnen rolstoelers de arch zien de rest van het pad is onverhard
Sanddune arch  0,5 km  Kort maar door mul zand lopen naar de arch
Broken arch  3,2 km  Mooie route maar wel over slick rock, los zand en een beetje hoogteverschillen
Skyline arch  0,6 km   Vlak en gemakkelijk zie hoe een afgebroken stuk de arch vergroot heeft
Landscape arch  2,6 km  Redelijk vlakke route, niet rolstoel geschikt, veel variatie op deze trail
Tower arch m  5,5 km   Zware trail vol met klimmen, klauteren en dalen, geen verharde paden
Double O arch  6,8 km   Een goeie 2,5 uur om heen en weer te lopen, veel hoogteverschillen, lastig terrein

 

 Kaarten en plattegronden

Onderstaand de kaart van het park, de meeste trails en uitzichtpunten zijn hier op aangegeven.

 

 Arches Park mapArches Park map

 

 

 

 

Foto's