U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Black canyon of the Gunnison

 

Algemene informatie

Black Canyon of the Gunnison ligt in het westen van de staat Colorado ongeveer hemels breed halverwege noord en zuid Colorado.
De south rim is de meest bezochte kant van het park en is ook de meest toegankelijke. De north rim is deels onverhard en vooral in de wintermaanden moeilijk of niet bereikbaar. De Gunnison rivier heeft in de miljoenen jaren de canyon uitgesleten. De canyon heeft andere kleuren dan de canyons in Utah, Arizona en elders in de VS. De canyon is bijna donkergrijs-zwart, in sommige stukken kun je heel goed de bijna witte nerven van de sedimenten, kalkafzettingen en natuursteen aders zien. 

De toegangs prijs is 15$ voor een auto met inzittenden en 7 dagen toegang, de "America the beautiful pass" is van Toepassing (zie pagina reisinfo). Het park heeft een visitorcenter met een maquette van de canyon, boek en souvenir verkoop. En op verschillende plekken in het park zijn toiletten. Zie ook de plattegronden onderaan deze pagina. Vanuit Montrose is de south rim het gemakkelijkst te bereiken.

 

Klimaat

 De canyon heeft een gematigd klimaat. Van oktober t/m april kan het in de nacht vriezen tot maxima van -10. In deze maanden is er kans op sneeuwval. Het wordt er zelden warmer dan 28 of 29 graden en dan alleen gedurende de zomermaanden. Gevoelstemperaturen kunnen 5-8 graden lager liggen in de schaduw en/of met wind. Van oktober t/m april moet je ongeveer rekening houden met 9 neerslagdagen per maand, in de overige maanden 3-5 neerslagdagen per maand. Behalve het visitorcenter kent het park geen punten waar eten en/of drinken verkrijgbaar is. Zeker gedurende de zomer is het verstandig om voldoende water bij je te hebben. Een jas of een warm vest is ook geen overbodige luxe, de canyon ligt tussen de 700 en 900 meter boven de zeespiegel. 

 

Activiteiten en Tijdsbesteding

Er zijn talrijke viewpoints langs de south en north rim. De viewpoints liggen soms vlak bij elkaar, soms een paar kilometer uit elkaar. Wil je alle viewpoints goed bekijken trek hier dan een dag voor uit. Een korte trail lopen en alle viewpoints doen is net te doen in een dag maar zorg dan dat je vroeg begint. Adembenemende vergezichten en spectaculaire trails maken de canyon tot een onvergetelijke belevenis.De meeste trails zijn prima te lopen, hou wel rekening met hoogteverschillen. Nagenoeg alle trails zijn voorzien van routebordjes.

  

Verblijf

Montrose is verreweg het meest praktisch om een overnachting te vinden als je de south rim wilt bezoeken. Wil je beide rims bezoeken dan zou je kunnen overwegen om in Delta te overnachten, heeft voor beide rims ongeveer evenveel aanrijtijd (30-45 minuten). Zowel in Montrose als in Delta zijn prima accomodaties voor elke portemonnee te vinden. 

Onze eigen ervaringen

Wij bezochten Canyon of the Gunnison in september 2017. We waren wel wat mooie canyons gewend maar deze is echt prachtig. Wat vooral leuk is, is dat je vanaf de parkeerplaatsen van elk viewpoint een stukje moest lopen en dan echt aan de rand van de canyon stond of op een rots die midden in de canyon uitsteekt, Heel mooi. Ondanks dat de beren het toerisme en de drukte  mijden is het ook hier verstandig om op je hoede te zijn en je ogen open te houden. Ook hebben wij hier de Warner point nature trail gelopen, best wat dalen en stijgen maar de uitzichten maken alles goed.  

 

Wandelingen (trails)

Hieronder de (dag) trails die je kunt lopen, er zijn ook nog meerdaagse trails, hiervoor heb je een vergunning nodig, meer informatie hierover vindt je op de site van het park. De Groene trails zijn gemakkelijk (als je nooit of niet vaak wandelt), de oranje trails zijn voor mensen die vaker wandelen en aan kleine hoogte verschillen gewend zijn en de rode trails zijn zware trails met grote hoogteverschillen. Southrimtrails zijn gemarkeerd met een (S) northrimtrails met een (N).

           Trail Afstand Beschrijving Startpunt
Rimrock nature trail (S)  1,6 km  Redelijk eenvoudige hike langs de rand van de canyon   Ingang van de camping (C)
Oak flat loop trail (S)  3,3 km  Daal voor een deel af in de canyon maar niet tot de bodem      Southrim visitorcenter
Cedar point nature trail (S)  1,3 km  Kort, gemakkelijk, veel plantensoorten en mooie views op de canyon  Cedar point
Warner point nature trail (S)  2,5 km  Bekijk omliggende gebergten terwijl je door de pinetrees loopt.  Warnerpoint, zie trailguide
Chasm view nature trail (N)  0,6 km  Pijnboombossen, vogels en spectaculaire uitzichten  Einde van de campingloop
North vista trail (N)  5-10 km  5 of 10 km afhankelijk tot hoever je wilt gaan  Northrim rangerstation
Deadhorse trail (N)  8 km  Prachtig uitzicht op deadhorse gulch en east portal  Kneeling camel overlook

  

Kaarten en plattegronden

Onderstaand een aantal kaarten van het park en de omgeving van het park, de meeste trails en uitzicht punten zijn hier op aangegeven.

 

 

Black canyon park mapBlack canyon park map Warner trail guideWarner trail guide

 

 

 

 

Foto's