U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

 

 Algemene informatie

 

In het zuid-oosten van de staat Utah vlakbij Arches national park ligt het "Island in the sky" district van Canyonlands national park. De green river en de colorado rivier stromen hier al miljoenen jaren door heen en hebben het landschap hun grillige vorm gegeven. Het is een wirwar van canyons met vreemde rotsformaties, arches en door erosie aangetaste overblijfselen van de hoogvlakte.  Het park bestaat uit drie delen waarvan eigenlijk het Island in the sky district de meest interessante is. The needles en The maze liggen best ver uit de buurt en met name The maze is alleen maar geschikt voor avonturiers die het gebied en de risico's goed kennen. The needles ligt op behoorlijke afstand naar het zuiden dus combineren kost veel reistijd.  Het island in the sky district is werkelijk ongekend qua uitzichten en het park is voorzien van goede toegangswegen. 

De toegangsprijs is 25$ voor een personen auto met inzittenden en heeft een geldigheid van 7 aaneengesloten dagen. De "America the beautiful pass" is van Toepassing (zie pagina reisinfo). Het park heeft een visitorcenter en daar bevinden zich dan ook de enige toiletten. Zie ook de plattegronden onderaan deze pagina.

 

Klimaat

Canyonlands heeft een landklimaat met redelijk koude winters en warme zomers. In de winter wordt het niet vaak kouder dan -5 graden. In de zomer kan de temperatuur oplopen tot 30+ graden. De beste tijd om het park te bezoeken is tussen maart en november. Gemiddeld zijn er 6-8 neerslagdagen per maand in de winter en 4-6 neerslagdagen in de zomer. In de periode Nov-februari kan er beperkt sneeuw vallen. Als je trails gaat lopen neem dan altijd voldoende voedsel en drinken mee en vertel thuisblijvers welke route je gaat lopen. Maak gebruik van de routebeschrijvingen uit het visitorcenter of op internet. 

Activiteiten en Tijdsbesteding

De parkroad geeft een fantastische kijk op de ruige formaties, alle viewpoints afgaan is dan ook zeker een aanrader. Als je dit combineert met 1 of 2 trails kun je dit binnen een dag doen, wil je meer trails doen trek hier dan 1 of meerdere dagen extra voor uit. In Moab organiseren ze allerlei activiteiten in het park bedenk wel dat dit behoorlijk kostbare excursies zijn. Voor een excursie van een halve dag met een quad of jeep moet je toch wel rekenen op ongeveer 140$ per persoon.  

Verblijf

Eigenlijk is Moab de enige mogelijkheid om in de buurt te overnachten. Wie een ritje van een uur (door een prachtige omgeving) niet erg vindt, vindt in Green river (95 km ten noorden van het park) een meer betaalbaar alternatief. Bijvoorbeeld Holiday inn of Comfort inn zijn prima betaalbaar en hebben een uitstekende service. 

Onze eigen ervaringen

Wij bezochten het park in juni 2016 en waren erg onder de indruk van de immensiteit en grillige rotsformaties. Werkelijk prachtige uitzichten die wij tot nu toe nergens anders zo mogen hebben ervaren. De Grand canyon is prachtig maar wij vonden Canyonlands wellicht nog mooier, maar ook veel meer divers. Wij hebben er twee eenvoudige trails gelopen en alle viewpoints bekeken. Fantastisch national park die je zeker niet mag overslaan. Met name de Green River Overlook heeft diepe indruk op ons gemaakt. 

Wandelingen (trails)

Hieronder de (dag) trails die je kunt lopen, er zijn ook nog meerdaagse trails, hiervoor heb je een vergunning nodig, meer informatie hierover vindt je op de site van het park. De Groene trails zijn gemakkelijk (als je nooit of niet vaak wandelt), de oranje trails zijn voor mensen die vaker wandelen en aan kleine hoogte verschillen gewend zijn en de rode trails zijn zware trails met grote hoogteverschillen. De startpunten staan op de kaarten hieronder aangegeven. 

           Trail Afstand Beschrijving
 Mesa Arch  0,8 km  Korte wandeling naar een boog, mooi zonsondergang foto moment
 White rim Overlook  2,8 km   Loop naar een oostelijk uitzichtpunt en kijk over de rivier en la sal mountains
 Grand view point  3,2 km  Loop langs de rand van de canyon naar het einde van island in the sky mesa
 Murphy point  5,8 km  Wandel langs een historische ranch, je eindigt met spectaculaire uitzichten
 Upheaval dome  1,5 km  Varierend in hoogteverschillen, bekijk diverste rotsformaties
 Whale rock  1,6 km  Korte beklimming op Whale rock om daarna van het uitzicht te genieten
 Aztec butte  3,1 km  Stevige klim langs graanopslag plaatsen van de Pueblo indianen, stijgen en dalen
 Neck spring  9,1 km  Wandel langs een historische ranch, je eindigt met spectaculaire uitzichten
 Gooseberry canyon  8,6 km  Zeer steile switchbacks en daal af in de canyon en weer terug
 Syncline loop  13  km  Deze zeer uitdagende route leidt u door diverse canyons (niet in de zomer geschikt)
 Murphy loop  17 km  Daal af in canyons, hoogteverschillen ruim 400 meter.
 Alcove spring  18 km  Na een afdaling van 400 meter loop jeeen canyon in naar de Moses en Zeus torens
 Wilhite canyon  20 km  Switchbacks in een rotsige rivierbodem, zeer zwaar.

 

 

Kaarten en plattegronden

Onderstaand een aantal kaarten van het park en de omgeving van het park, de meeste trails en uitzicht punten zijn hier op aangegeven.

 

Parkmap needles districtParkmap needles districtVisitors brochureVisitors brochure      Parkmap Island in the skyParkmap Island in the sky

 

 

 

  

Foto's