U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

 Grand Canyon

 

 Algemene informatie 

 De Grand canyon ligt in het noorden van de staat Arizona. De Colorado rivier heeft de Grand Canyon door de miljoenen jaren heen uitgesleten uit het colorado plateau. Je kunt zowel de noord kant als de zuidkant bezoeken, de meningen zijn verdeeld welke kant nou heet mooist is. Feit is dat je vanaf elke kant een adembenemend uitzicht hebt. De Grand Canyon staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. De zuidkant (southrim) is het hele jaar geopend, de noordkant (northrim) ongeveer 7 maanden. Kijk voor de exacte openingstijden even op de website van het nationaal park. Met zijn unieke geologische kleuren en allerlei vormen van erosie is het een van de grootste wonderen der aarde. Maar liefst 446 km lang, tot 29km breed en tot 1,6 km diep. De toegangsprijs van het park is 30$ per auto (een week geldig) ongeacht het aantal inzittenden en frequentie van bezoek. De "America the beautiful pass" is van Toepassing (zie pagina reisinfo). Het park heeft een visitorcenter, boekwinkel, souvenirshop, campingshop en een beperkte supermarkt. En op verschillende plekken in het park zijn toiletten. Zie ook de plattegronden onderaan deze pagina.

Klimaat

Het klimaat van de Grand Canyon varieert behoorlijk door de vele hoogte verschillen die hier zijn. De hoger gelegen delen van de Grand Canyon zien met regelmaat sneeuwval. Langs de Colorado rivier is er nooit sneeuwval. In Maart, Juli en Augustus valt er wat meer regen dan de rest van het jaar. Het is verstandig om voor de Grand Canyon te bezoeken het actuele weer te controleren op extremen. In de winter kan het kwik tot -25 dalen en in de zomer boven de 35 graden komen. Beneden in de canyon kan het wel tot 45 graden komen in de zomer. Al met al zijn er weinig dagen met regen. Tijdens warme perioden kan de canyon geteisterd worden door stevige onweersbuien.

Activiteiten en Tijdsbesteding

De Grand Canyon is vooral een natuurfenomeen om te bekijken. Er zijn diverse trails aan de noord en zuidkant en er zijn enkele trails waarvoor je in de canyon moet afdalen. Let op, hier heb je vergunningen voor nodig omdat je in de canyon moet overnachten. Onze tip is om afdalen altijd onder begeleiding van een gids te doen om je eigen veiligheid te waarborgen. De meeste trails langs de noord en zuidkant zijn niet zwaar en lopen als het ware van het ene punt naar het andere punt langs de rand. Houd voor je eigen veiligheid een ruime afstand tot de rand van de canyon.

Verblijf

Om de zuidkant te bezoeken kun je redelijk dicht bij het park een hotel of motel vinden in Tusayan of Valle en zelfs in het park is het Grand Hotel beschikbaar. Voor deze laatste zul je diep in de buidel moeten tasten. Je kunt ook in Flagstaff slapen, weliswaar een uur en een kwartier rijden maar dit komt de prijs van een overnachting ten goede. Om de noordkant te bezoeken is het plaatsje Kanab (net over de grens in Utah) de beste optie. Kanab is een populaire bestemming en tenzij je ruim van te voren boekt behoorlijk prijzig.

 

Onze eigen ervaringen

Wij hebben het park bezocht in de zomer van 2012 en hadden een prima hotelkamer in de Rodeway inn in Flagstaff. We hadden met "Pink Jeep tours" een tour geboekt naar de Grand Canyon. Fijn dat we werden opgehaald en dus zelf niet hoefde te rijden, maar het voegde niets toe aan onze beleving. Je kunt met gemak zelf met de auto erheen rijden en zelf op onderzoek uitgaan. Wij hebben met de auto vanuit de "south entrance" naar de "east entrance" gereden en langs de verschillende viewpoints stukken langs de rand van de canyon gelopen. Een prachtige ervaring en vooral de enorme omvang heeft indruk op ons gemaakt. De canyon is beroemd en de grootste van alle canyons, maar in Utah (canyonlands) vinden wij de vele canyons wellicht nog mooier.  Hou in het hoogseizoen rekening met behoorlijke bezoekers aantallen. Wat ons betreft was een halve dag in het park meer dan voldoende om een goede indruk te krijgen. Zonsopkomsten en zonsondergangen zijn bij helder weer een prachtig schouwspel. 

 

Wandelingen (trails)

Hieronder de (dag) trails die je kunt lopen, er zijn ook nog meerdaagse trails, hiervoor heb je een vergunning nodig, meer informatie hierover vindt je op de site van het park. De Groene trails zijn gemakkelijk (als je nooit of niet vaak wandelt), de oranje trails zijn voor mensen die vaker wandelen en aan kleine hoogte verschillen gewend zijn en de rode trails zijn zware trails met grote hoogteverschillen. De trails met een Z gekenmerkt bevinden zich aan de Zuidkant, die met een N gekenmerkt bevinden zich aan de noordkant.

           Trail Afstand Beschrijving Startpunt
Rim trail (Z)  21 km Langs de rim, weinig stijgen en dalen door afstand zwaar Grand Canyon Village
South Kaibab trail (Z)
9,6 km        Wil je veel zien in een korte tijd, wandel dan deze trail Zuid van Yaki point
Hermit trail (Z) 11 km Zware trail, veel stijgen en dalen, geen services             150m van Hermits rest
Grand view trail (Z) 11,6 km Hele zware trail, veel ruig terrein en nauwelijks schaduw     Grandview point
Bright angelpoint trail (N) 0,8 km        Diverse vergezichten langs de trail Visitor center
Transept trail (N) 4,8 km Redelijk vlakke trail met spectaculaire uitzichten Canyon lodge
Bridle trail (N)   2 km Verbind canyon lodge met North kaibab trailhead, 1 richting Canyon lodge
Ken Patrick trail (N)  16 km 1 richting trail door de bossen naar het North kaibab trailhead     Point imperial
Uncle Jim trail (N)  8 km Door het bos naar een overzichts punt van North kaibab trail North kaibab trail parking 
Widforss trail (N)  16 km       6 uur durende trail, redelijk vlak, maar door de lengte zwaar 400 meter onder cape royal
Cape royal trail (N)  1 km Goede view op angels window en de colorado rivier Cape royal parkinglot
Cliff springs trail (N)  1,6 km       Wandel naar een kleine waterbron door een bebost ravijn 0,5 km onder Cape Royal
Cape final trail (N)  6,4 km Eenvoudige wandeling met een goede view op de canyon Dirth parking area
Roosevelt Point trail (N)  0,3 km  Spectaculaire views op de omliggende begroeing en canyon Roosevelt point
Pont imperial trail (N)  6,4 km Wandel door het in 2000 verbrande bos langs de canyon North entrance station

 

Kaarten en plattegronden

Onderstaand een aantal kaarten van het park en de omgeving van het park, de meeste trails en uitzicht punten zijn hier op aangegeven.

 

      North rim North rim             South rimSouth rim South rim Desert view driveSouth rim Desert view drive

 

Foto's