U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Olympic national park

 

Algemene informatie

Het Olympic National park is een nationaal park gelegen op het noordwestelijk schiereiland van de staat Washington. Het is een van de weinige gebieden met gematigde regenwouden. Deze regenwouden liggen voornamelijk aan de westelijke, meer klimaat gematigde, kant van het schiereiland. Met de 2400 meter hoge mount Olympic in het midden van het park op relatief dichte afstand van de oceaan heeft dit park diverse microklimaten. Het park is ruim 3700 vierkante kilometer groot (1/3 van België) en 92% hiervan is ruige wildernis en niet begaanbaar zonder gids en de juiste uitrusting. Er zijn meer dan 60 gletsjers, 5000 km aan rivieren, beken en watervallen en 1200 regio specifieke planen en bomen soorten. Er zijn meer dan 35 reptielen en amfibieën, 40 vissoorten, 300 vogelsoorten en 56 soorten zoogdieren waarvan 24 in de oceaan. 

Klimaat

De vegetatie van regenwouden is hoofdzakelijk gelegen in het westelijke gedeelte van het schiereiland aangezien de centraal gelegen bergen een regenschaduw effect creëren in de oostelijke gebieden. Vandaar het drogere klimaat in dit laatste gebied. Over dit gebied zeggen de Amerikanen dat je in elk jaargetijde elk soort weersverschijnsel tegen kan komen. Zo kan het hoog in de bergen nog sneeuwen in juni en is +25 graden eind oktober in het zuiden mogelijk. In de winters valt er alleen in het zuiden en op hoogte sneeuw de invloed van de oceaan zorgt voor gematigde temperaturen. In de zomer kun je het klimaat vergelijken met dat van Noorwegen of Zweden. 

Activiteiten en Tijdsbesteding

Het park is toegankelijk op slechts een paar plaatsen. Vanuit het noorden via port Angeles komt men gemakkelijk bij de noordelijke ingang die leidt naar een panoramisch uitzicht vanaf hurricane ridge. In het westen vind je de toegang tot de regenwouden HOH en Quinault .Maar ook aan de oostelijke en westelijke zijden heb je toegangsmogelijkheden. Hier kun je prachtige wandelingen maken. In port Angeles heeft het park een visitorcenter met souvenirshop en op verschillende plekken in het park zijn toiletten maar deze zijn niet talrijk. Hurricane ridge is echt de moeite waard, je kijkt dan uit over de bijna volledig cascade mountain range. Bezoek ook stranden als first beach, second beach, rialto beach en bezoek de meest westelijke punt van het vaste land, Cape Flattery (in Neah Bay eerst een permit halen) om de ontzettend mooie en grillige kustlijn daar te zien. Fantastische wandeling met een beloning aan het einde.

Verblijf

De afstanden zijn niet groot maar er lopen alleen secundaire wegen rond het park behalve aan de oostzijde (Seattle). Daarom kost reizen iets meer tijd dan normaal. In het noorden is Port Angeles eigenlijk de enige plek waar je een hotel kunt vinden en in het westen is alleen Forks de enige plek waar mensen wonen. Boek vroeg want dit stadje is populair en dat weten ze in de hotels. Toch kun je hier als je op tijd boekt (booking.com) voor een redelijk bedrag een goede hotel of motel kamer vinden. 

Onze eigen ervaringen

Wij hebben het park bezocht in de lente van 2019 en hebben geslapen in Forks (Motel Forks)en Port Angeles (Super 8). Prima accomodaties vlak bij de uitvalswegen en toegang van het park. Je kunt het park niet in 1 dag bezoeken. 2 dagen Forks (stranden en regenwouden) en 2 dagen port Angeles is het meest logisch en dan heb je de hoogtepunten wel gehad. Je kunt er met gemak nog wel 2 dagen aan vast plakken want er zijn trails, scenic routes, bezienswaardigheden en prachtige natuur voldoende. 

Kaarten en Plattegronden

Voor wandelroutes en plattegronden van de nationale parken verwijzen we naar de website van het betreffende nationale park. Hier vind je ook de meest actuele situatie en de beste tijden om het park te bezoeken.