U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Petrified forest 

 

 Algemene informatie

Petrified forest ligt in noordoosten van de staat Arizona.  Je vindt hier de versteende resten van wat eens een bos was. meer dan 200 miljoen jaar geleden waren hier bossen met enorme sequoia bomen dien in moerasgebeiden stonden. Door vulkaanuitbarstingen is dit gebied verwoest, de bomen werden onder water bedekt door vulkanische afscheiding en modder. Silicium afkomstig uit vulkaan as drong met behulp van water door de bomen heen en conserveerde de bomen zodat het hout in kwarts veranderde. Toen miljoenen jaren later het westen van de vs steeg kwamen de versteende bomen door wind en regen weer aan de oppervlakte te liggen. Het park is dagelijks geopend en de toegang bedraagt 20 dollar. De "America the beautiful pass" is van Toepassing (zie pagina reisinfo). Het park heeft een visitorcenter en een souvenirshop. Op slechts enkele plekken in het park zijn toiletten. Zie ook de plattegronden onderaan deze pagina.

Klimaat

Petrified forest kent een gematigd landklimaat. Van november tm maart kan het 's nachts vriezen tot -12 graden celcius. De temperatuur in de zomermaanden komt regelmatig boven de 35 graden celcius. Eigenlijk is het park het gehele jaar goed te bezoeken. Hou in koude periodes rekening met stevige wind die de gevoelstemperatuur aanzienlijk kunnen verminderen. Het waait het flink in het park en aangezien het een grote open vlakte is, is het slim om een windjack of warme trui mee te nemen. In juli en augustus valt de meeste neerslag 45-50 mm per maand, meestal in de vorm van heftige korte onweersbuien. Een paar keer per jaar wordt het gebied geteisterd door zandstormen.

 

Activiteiten en Tijdsbesteding

Niet alleen de versteende bomen zijn heel mooi en indrukwekkend om te bekijken, ook de omgeving met felgekleurde heuvels en rotsformaties zijn de moeite waard. Daarnaast zijn er een flink aantal trails die de moeite waard zijn om te lopen. Als je een paar trails loopt, kun je hier met gemak een halve of hele dag doorbrengen. 

 

Verblijf

Ten oosten van het park ligt het plaatsje Chambers en ten Westen van het park ligt het plaatsje Holbrook. Beide stadjes bieden voldoende en ook betaalbare hotels en motels. Het is ongeveer 20 minuten rijden van een van de stadjes naar het Petrified forest. Het maakt niet uit of je vanaf de North entrance of de Zuid entrance het park bezoekt.

 

Onze eigen ervaringen

Wij hebben het Petrified forest bezocht in 2017 en sliepen in het Best Western Arizonian inn Motel. Een prima hotel, schoon en goed ontbijt. We hebben in het park een 5 tal trails gedaan en in het visitorcenter/souvenirshop een echt stukje versteend boom gekocht. Niet alleen de bomen waren prachtig om te zien maar ook de omgeving met mooie gekleurde heuvels en rotsformaties. Het is op sommige plekken een onwaarschijnlijk landschap en je kunt je ook niet voorstellen dat deze vlakte miljoenen jaren geleden een tropisch woud was. Heel bijzonder om te zien. 

  

Wandelingen (trails)

Hieronder de (dag) trails die je kunt lopen, er zijn ook nog meerdaagse trails, hiervoor heb je een vergunning nodig, meer informatie hierover vindt je op de site van het park. De Groene trails zijn gemakkelijk (als je nooit of niet vaak wandelt), de oranje trails zijn voor mensen die vaker wandelen en aan kleine hoogte verschillen gewend zijn en de rode trails zijn zware trails met grote hoogteverschillen. 

           Trail Afstand Beschrijving Startpunt
Painted desert rim trail  1,6 km  Prachtige vergezichten van de painted desert Tawa point/Kachina point
Puerco Pueblo trail  0,5 km  Wandel langs de ruïnes van 100 rooms pueblo huisjes Puerco Pueblo parking area
Blue Mesa trail  1,6 km  De kans om door Badlands te wandelen,bevat kort steil gedeelte Blue Mesa sun shelter
Crystal forest trail  1,2 km  Mooie versteende bomen, veel boomkristallen een goed overzicht Crystal Forest parking area
Giant logs trail  0,6 km  De grootste bomen uit het park, indrukwekkend Rainbow forest museum
Long logs trail  2,5 km  De grootste concentratie petrified trees per vierkante meter Rainbow forest museum 
Agate house trail  3,2 km  Loopt naar een oude pueblo woning Rainbow forest museum

 

 

Kaarten en plattegronden

Onderstaand de kaart van het park, de meeste trails en uitzicht punten zijn hier op aangegeven.

 

      Parkmap Petrified forestParkmap Petrified forest    

 

Foto's