U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

 

 Yosemite

 

 

Algemene informatie

Het park ligt in het oosten van Californië, 340 km rechts van San Francisco. Yosemite valley is een van de bekendste plekken het is een door gletsjers uitgesleten dal met enorme rotswanden. De Half Dome en El Capitan zijn daar de bekendste van. Aan de west kant grenst het park aan de sierra Nevada. Je vindt er mooie rivieren, zeer hoge watervallen sequoiabossen en hooggebergte. Er is een rijk dieren en planten leven en het grootste deel van het park is beschermd natuurgebied. 

Je kunt er fantastisch hiken en wandelen en er zijn voldoende trails, hou wel rekening met stevige niveauverschillen. Het park is het gehele jaar open maar niet alles is het gehele jaar bereik baar in verband met sneeuwval. Zo is de Tioga road (een van 's werelds hoogste en mooiste doorgaande wegen) pas laat in het voorjaar open en vaak half oktober al weer afgesloten. Hetzelfde geldt voor Glacier point.

De toegangsprijs is 30 dollar per auto tot 15 inzittenden. De "America the beautiful pass" is van Toepassing (zie pagina reisinfo). Het park heeft een visitorcenter, boekwinkel, souvenirshop, campingshop en een beperkte supermarkt. En op verschillende plekken in het park zijn toiletten. Zie ook de plattegronden onderaan deze pagina.

 

Er zijn verschillende toegangsmogelijkheden tot het park:

Arch Rock Entrance, westelijke toegang
Big Oak Flat Entrance, westelijke toegang
Hetch Hetchy Entrance, westelijke toegang
South Entrance, zuidelijke toegang
Tioga Pass Entrance, oostelijke toegang

 

Let op vanwege weersomstandigheden kunnen sommige toegangswegen in de winter gesloten zijn, raadpleeg hiervoor de actuele situatie op de site van het park. 

Klimaat

Yosemite heeft een mediterraan klimaat, wat betekent dat de meeste neerslag valt in de zachte winter, en de andere seizoenen zijn bijna droog. Sneeuw valt in de hogere regionen vrijwel het gehele jaar maar blijft dan meestal niet liggen. In de wintermaanden verzamelen zich hier dikke pakken sneeuw. Het verschil in de hoge en lage drukgebieden zorgt hier met regelmaat voor stevige onweersbuien, die op hun beurt bosbranden veroorzaken. Over het algemeen kun je aannemen dat hoe hoger je kom hoe kouder het wordt.

Yosemite heeft een grote zon-zekerheid en gedurende de zomermaanden kan het behoorlijk warm worden. De beste tijd om het park te bezoeken is in het voorjaar en het najaar. Natuurlijk kun je het park ook in de zomer bezoeken. Het is echter dan wel behoorlijk druk en de temperatuur kan behoorlijk oplopen in de zomer.  Neem bij wandelingen altijd meer dan voldoende water mee. 

Activiteiten en Tijdsbesteding

Yosemite leent zich voor tal van activiteiten. Hiken/wandelen is wellicht een van de mooiste manieren om het park te leren kennen, maar ook de Tioga-pass road is een van de mooiste wegen van de wereld, hij doorkruist het park van oost naar west (of andersom natuurlijk) met adembenemende uitzichtpunten. Ook vogelspotters komen hier aan hun trekken van de kleine hummingbird tot de 

De trails vindt je hieronder, daarnaast is een van de volgende park tours aan te bevelen:

  • Valley floor tour, een twee uur durende tour door de vallei van Yosemite (april-oktober open tour, andere maanden bustour)
  • Glacier point tour, een vier uur durende rondrit naar Glacier point (ivm wintersluiting alleen van mei tot begin november)
  • Tuolumne Meadows tour, een dag tour naar Tuolumne Meadows (juli tm september)

De tours zijn onder voorbehoud van weerscondities en op de website van het nationale park kun je informatie over deze tours verkrijgen.
Verder zijn er prachtige watervallen te zien waarvan er een aantal in de top tien van de hoogste ter wereld staan.

 

Verblijf

Aan de oostkant van het park is er niet veel keuze en zijn de hotels een flink stuk prijziger dan aan de westzijde van het park. Wil je toch aan de oostkant een hotel of motel boeken is het plaatsje Bishop een goede keuze, redelijk dicht bij het park en betaalbare accomodaties. Aan de westzijde van het park is de keuze een stuk ruimer. Plaatsjes als Sonora, Mariposa of Oakhurst bieden prima accomodaties aan tegen een goede prijs. Let wel, Yosemite is een gewilde bestemming voor miljoenen toeristen dus op tijd overnachtingen boeken kan voordeel opleveren. 

 

Onze eigen ervaringen

In  juli 2013 bezochten wij Yosemite. 1 dag overnacht in Lee Vining en 1 nacht in Sonora 3 dagen zijn wij er in totaal geweest en dat is redelijk kort voor dit mooie natuurgebied. Een lange trail gelopen naar een van de watervallen (Vernal fall zie de foto bovenaan op deze pagina), de tiogapass road met zijn vele uitzichtspunten bezocht en in een van de meren een middag heerlijk afgekoeld (het was er erg warm). Wij waren en zijn onder de indruk van de natuur van Yosemite. Het was daar dat wij onze eerste blik op beren in het wild kregen. Vlak voor de zomer of tegen de herfst is de beste tijd om het park te bezoeken. Zomers kan het er behoorlijk heet worden. Ga nooit onvoorbereid op pad. Neem altijd voldoende water mee en informeer anderen indien je de natuur in trekt over je route. 

 

Wandelingen (trails)

Hieronder de (dag) trails die je kunt lopen, we beperken ons tot de trails in Yosemite valley, er zijn ook nog meerdaagse trails en trails in de aangrenzende gebieden aan de vallay, hiervoor heb je soms een vergunning nodig, meer informatie hierover vindt je op de site van het park. De Groene trails zijn gemakkelijk (als je nooit of niet vaak wandelt), de oranje trails zijn voor mensen die vaker wandelen en aan kleine hoogte verschillen gewend zijn en de rode trails zijn zware trails met grote hoogteverschillen.  

           Trail Afstand Beschrijving Startpunt
Bridal Veil fall trail  0,8 km  Een gemakkelijk te volgen pad naar de waterval   Bridalveil fall parking area
Lower Yosemite fall trail  1,6 km  Zeer vlak en gemakkelijk, naar de hoogste waterval van de usa  LowerYosemite fall stop
Cooks Meadow loop  1,6 km  Yosemite Falls, Half Dome, Glacier Point, and Sentinel Rock  Yosemite valley vis. center
     Mirror lake loop  8,1 km  Vlakke route naar mirror lake (hoog zomer geen water)  Shuttle stop 17
     Valley loop trail  21 km  Rotsen, bossen, valleien en water  LowerYosemite fall stop
     Vernal en Nevada fall trail  13 km  Behoorlijk stuk omhoog en stukje klauteren naar beide watervallen  Shuttle stop 16
Yosemite Falls trail  11,6 km  Een van de oudste trails die leidt naar de top van de waterval  Camp 4 area
Snowcreek trail  15,1 km  Klim uit de vallei naar de hoogste toppen, zeer zwaar  Mirror lake trailhead
Four miles trail  7,7 km  Loop stevig stijgend naar glacier point,   Bij sentinel rock
Half dome trail  26,2 km  Zeer lange steile tocht langs stalen kabels (vergunning nodig)  Shuttle stop 16

 

 

Kaarten en plattegronden

Onderstaand een aantal kaarten van het park en de omgeving van het park, de meeste trails en uitzicht punten zijn hier op aangegeven.

 

Officiele parkmapOfficiele parkmap Eenvoudige parkmapEenvoudige parkmap Yosemite valley parkmapYosemite valley parkmap Yosemite park trailmapYosemite park trailmap

 

 

  

Foto's