U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Dag 17 15 augustus 2015

Central park, Top of the Rock en Broadway by night

Vandaag lunchen in central park, daarna naar Top of the rock (uitzicht bekijken op het dak van rockefeller center, een van de hoogste gebouwen van NY) en daarna broadway in de avond. Na het ontbijt eerst maar even lekkere broodjes en spullen halen bij de Walmart om de hoek om in de middag te picknicken in central park. Bizar, je loopt van 6th avenue vanaf het geweld met verkeer en gebouwen ineens een park in, en niet zo maar een parkje. Iedereen is daar aan het luieren, honkballen, beachvolleyballen, eten, fietsen, rolschaatsen, super leuk. 

Wij ook dus, dat wil zeggen eten, vanaf het metrostation 3 blokken lopen, wat is het heet vandaag, dik 35 graden en een hoge luchtvochtigheid. Om 3 uur kun je ons al uitwringen en is alle 4 liter water die ik bij mij had al op. Gelukkig kun je overal water kopen. Lekker onze broodjes gegeten op de tribune van een amateur partijtje honkbal, beachvolleybal gekeken en vooral opgedroogd. 

We moeten nog tot in de avond, want we willen broadway by night meemaken. Om een uur of vier naar Rockefeller center gelopen, zo'n beetje het hoogste gebouw op het Empire state building na. Gisteren al kaartjes gekocht nu naar boven. Met een supersnelle lift het dak op wel glas ertussen, en ik weet het nu zeker, ik heb hoogtevrees, maar toch moet ik het doen, dat is het rare. Het is net als in de film, ze weet dat er achter de deur een man met een mes staat, maar toch moet ze de deur open doen. Snap je het nog??

Wat een uitzicht en wat een gigantische stad is het eigenijk, we kunnen precies zien waar we gisteren onze zolen hebben versleten en hebben gevaren. Om 6 uur waren we daar klaar en konden we niet meer lopen, zijn we een Ben en Jerry ijsje gaan eten (een duurder ijsje ga ik de rest van mijn leven niet meer eten denk ik maar goed) super lekker en even helemaal niks. Toen twee blokken gelopen naar het theater district, lekker op een muurtje mensen gekeken en de hectiek op gesnoven. Gelukkig is het om 8 uur al donker hier.

Leuke foto's gemaakt en fimpjes nog wat winkeltjes in en uit en terug naar de metro, de bus stopt aan de overkant van ons hotel voor de outback, steak gepakt en nu de voeten rust geven. Morgen gaan we New York niet meer in, alles wat we wilde hebben we gedaan of gezien. Ik ben wel even klaar met die drukte. Lekker uitslapen, ontbijten en dan naar woodburry common een super grote outlet mall/winkelcentrum. Lekker airco, het wordt nl morgen nog 2 graadjes warmer. Het ligt een uurtje rijden boven NY, dus dat is goed te doen, kan ik die jeep tenminste ook weer eens op zijn staart trappen. 

 

Dag 18 16 augustus 2015

Dagje Shoppen

Tja, geen foto’s of filmpjes vandaag, vandaag New York city links (of eigenlijk rechts) laten liggen en naar Woodburry Commons, de dames wilde shoppen. Ze waren bij de receptie gisteren een enthousiaste Amerikaan (sprekend Bill Cosby) tegen gekomen die zei dat je daar geweeeeldig kan shoppen. Is overigens niks Commons aan, hartstikke chique winkels, zeg maar een outlet. Ik dacht nog …..gaan jullie maar OUT,LET mij maar thuis, maar iemand moet rijden en ik ben zelf graag in de buurt van mijn creditcard als die twee gaan outletten (zou racletten gesmolten kaas eten met 50% korting zijn?) Mijn dochter had zowaar een lijstje gemaakt. (wanneer doe je dat?? ’s Nachts??) Een uurtje rijden en we waren er, en dan moet je je mijn beeld even voorstellen vanuit de auto. Prachtige bergen, met naaldbomen bekleed, een stralend blauwe lucht, een zacht briesje, je ziet de eekhoorntjes lopen, buizerds cirkelen in de lucht en dan ineens wordt je mannendroom verstoord door een parkeerplaats ter grote van 6 voetbalvelden. Erger nog, winkels zover je kunt kijken. Op dat moment weet je als man dat je vandaag de strijd verloren hebt en je nog maar een ding kunt doen, vertragen, nee knikken, gedwee volgen en steeds zeggen, ja deze staat ook mooi , maar kijk nog even verder en op je creditcard gaan zitten.

Je kon een couponnen boekje kopen voor 10 euro en dan krijg je bovenop de toch al hoge kortingen nog eens een korting of een bedrag. Ik dacht dat lijkt me economisch, ik ken mijn kraaien, totdat ik zo een boekje gewoon  bovenop een prullenbak zag liggen, pik in, heel veel voordelige momenten zullen er vandaag verder niet voorbij komen. Oh kijk een parfum-outlet, daar zit een luchtje aan, na ongeveer 3 kwartier de fragrances (nee het heet geen geurtje in zo’n winkel) te hebben gepasseerd van “zoete passie met een vleugje lef” tot en met “wolkjes met lachende limoenen” hadden de dames een paar flessen gescoord.  Ik vroeg nog als we nou alleen de lachende limoenen nemen, zonder de wolkjes……..geen optie……Oh kijk daar, Calvin Klein, niks kleins aan, handtassen voor 400 dollar snel weer weg. Gelukkig waren er ook zat betaalbare winkels. Die chinezen kopen die hele outlet leeg, niet normaal die kopen daar koffers en proppen ze vol met outlet spul en verschepen ze dan naar China. Ze hebben daar natuurlijk geen Armani, alleen Almani.

Mijn vrouw met twee paar mooie schoenen er vandoor, oh nog even hierheen, he meiden, het is 35 graden he, zullen we even wat eten en drinken? Nou even dan jurkje hier, topje daar, leuk hoor. Als laatste nog even bij Yankee Candle (waren we in San Francisco 2 jaar geleden ook geweest) Soort van luxe geurkaarsen, die het zo goed doen dat je de hele dag met de “wilde frisheid van met de hand geschudde kokosnoten” in je neus rond loopt,  ik zal je vertellen, als je een businesscase zoekt, ga in de meurkaarsen. Een kaars die ruikt naar bitterkoekjes vermengt met babi pangang of eentje die ruikt naar vers gevallen sneeuw, waar ruikt sneeuw nou in hemels naam naar? En eentje met appeltaart geur (zou die in mijn dieet passen?) maar, ze vliegen over de toonbank en geloof me, als wij vanaf nu thuis een kaars aansteken is het duurder dan overal een week de lampen laten branden. Maar ja, wel natuurlijk licht en met de geur van vers gevallen sneeuw??

Kwart voor zeven (avond hé) stond ik die jeep in te laden, er waren mensen die aan mij vroegen hoe laat we morgen weer opengingen, zoveel zooi hadden we verzameld, toen nog een uur terug rijden. 8 uur lang geshopt en dan ben je net voor het donker weer terug in New York, en je wilt niet dat iemand het licht OUT-LET voordat je thuis bent. Oke, oke, ik heb zelf ook iets afgerekend, ik zal eerlijk zijn, ik mocht de tolweg van de Lincoln tunnel in New York afrekenen, kijk, daar blijven zij dus vanaf, mannendingen zijn mannendingen geen vrouw die dat mij mijn handen OUT-LET vallen.

Dag 19 17 augustus 2015

Reisdag

Reisdag vandaag, om precies te zijn van New Jersey – Secaucus (New York area) naar Lackawanna (helemaal in het noorden van de staat New York, 30 km vanaf de Canadese grens). Een rit van bijna 392 Miles, (631 km) . Vandaag die jeep maar even flink op zijn staart trappen, eerst nog even 75 liter benzine (om je dood te lachen voor 46 dollar/39 euro) in de tank mikken, dat ga ik wel missen. De nodige versnaperingen ingeslagen bij de walmart, nog even dollars gepind en om 10.30 verlaten we het hotel. Geen files en het landschap veranderd van plat en stedelijk naar een soort sauerland omgeving, beetje heuvels en bergen en vooral heel veel mais velden.

Veel valt er niet te vertellen dus ik hou het dan ook kort, wat nog wel grappig was is dat ik TOL moest betalen voor het gebruik van een stuk snelweg. Nou zitten jullie goed? Ik moest 15 dollarcent afrekenen? Mooiste is dat daar nog 5 loketten voor zijn die allemaal bemand worden door een persoon, geen machine of zo. Dus ik rekenen he, 2 auto’s per minuut er door heen, dan kom je op 120 auto’s per uur x 0,15 dollarcent = 18 dollar x 0,9 = 16,20 euro. Nou daar gaat dan het gemiddelde salaris vanaf van die persoon in het hokje, zeg even 20 euro bruto (zit ze niet bij de vakbond), dat hokje moet gebouwd worden, in de winter moet de kachel aan voor die mevrouw of meneer, in de zomer staat de airco te loeien, ziektekostenverzekering (obamacare) is ook verplicht, dan nog het geld van muntjes naar biljetten wisselen, moet je tegenwoordig ook voor betalen, bewakingscamera’s, een supervisor (in de VS kan niemand zelf nadenken), de salarisadministratie, de website waar de tarieven worden uitgelegd, bewegwijzering, verlichting…..ik heb uitgerekend dat als je die TOL laat zitten, ze 4000 km nieuwe snelweg kunnen aanleggen per jaar van die besparing.

Dag 20 18 augustus 2015

Niagara falls

Vandaag dus op naar de Niagara watervallen. We waren er binnen een half uur en geen wachttijden, ik zou ook niet gaan als er onweer verwacht wordt. Maar ja, onze laatste kans om ze te zien, woensdag vertrekken we dus maling aan het weer. Voordeel van dit weer is wel dat het park lekker rustig is. 3 dingen staan er op het menu en heb ik tickets voor, allereerst de "cave of de winds" dichterbij kom je niet bij zo een grote waterval. Tweede om met de "maid of the mist" (boot) zo dicht mogelijk naar de waterval (waar het water neerkomt natuurlijk) te varen en te ervaren wat een heksenketel het daarbeneden is. Derde is het aquarium en het panoramadek. (Die laatste is voor mij persoonlijk het spannendst, met mijn hoogtevrees.)

Ik kan er van alles over vertellen, ongelovelijke ervaring, maar je kunt beter het filmpje en de foto's zien. Deze kan weer van de bucketlist af. Je krijgt slippers en een poncho, nou dan weet je het al dat wordt een natte bedoening. Rond 17.00 uur weer de Amerikaans/Canadese grens gepasseerd en zojuist weer terug van een vorkje prikken bij Turtle-jack, nee geen schildpadden soep gewoon normaal lekker eten. Morgen geen blog, woensdag avond om 23.05 vliegen we van toronto weer terug naar Amsterdam. Om in Amsterdam op donderdag om 12.20 Nederlandse tijd weer te landen.  Morgen overdag om 11.00 uitchecken dus we moeten ons nog even vermaken, ik ga pas om 8 uur de auto inleveren en naar de luchthaven, tot die tijd gaan we nog iets leuks doen, wedden dat we dat vinden? Een dag niks doen, dat is niks voor ons!

Ik schrijf vrijdag of zo nog een laatste blog en dan maandag weer aan het werk, maar geen medelijden met ons hoor, we hebben 3 weken unieke ervaringen gehad en 20 september vertrekt ons vliegtuig alweer voor een vakantie naar Alicante, lekker uitrusten van al dat gereis.

 

Dag 21 19 augustus 2015

Weer thuis

En toen waren we weer thuis, met een uur vertraging omdat de printer kapot was van het vliegtuig (de piloot moet zijn tickets blijkbaar zelf printen) en op Schiphol nog een keer een uur vertraging omdat er geen gate beschikbaar was???

We kijken terug op een geweldige reis met heel veel "open mond" momentjes, spannende avonturen en vooral heel veel vriendelijke mensen, van de hotels tot de attracties, we zijn alleen maar aardige Amerikanen en Canadezen tegengekomen. Dat nodigt natuurlijk uit voor een volgende reis naar een ander deel van dit geweldige continent, de plannen beginnen alweer te borrelen. 

Dank jullie allemaal voor jullie meeleven en leuke reacties, ik bewaar het blog en de reacties om in ons fotoboek en filmmateriaal te verwerken dat geeft een extra dimensie aan de herinnering.